2016/08/11

Szentendre elindult a teljesség felé

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója Tollár Mónikának beszél a zárás előtt álló szentendrei nyári évadról


Miért éppen ezzel az exkluzív, nagyszínpadi koncertprodukcióval zárul az idei Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata?

Nem csupán a zárónapnak, Gryllus Dániel – Weöres Sándor: A teljesség felé című dalsorozatának, de az egész hétvégének szimbolikus jelentősége van. Pénteken a Rózsavölgyi Szalon produkciója, Jean Marie Chevret: Amazonok című előadása kerül színre, szombaton Kolonits Klára nagyszabású lemezbemutató koncertjét láthatja, hallhatja a közönség, vasárnap pedig Gryllus Dániel és zenészbarátai fantasztikus estjével zárjuk a nyári évadot. Ez a hétvége is jól mutatja tehát azt a profilt, ami felé a jövőben törekszünk: a könnyedebb, ám igényes szórakoztatás, a műfaji sokszínűség, nyitás a komolyzene irányába és a bennünk, a nézőkben is megfogalmazódó kérdésekre válaszokat adó, mélyebb rétegek felfejtésének szándéka.

Az Amazonok színlapja magáért beszél, remek színésznők és színészek tolmácsolják a darabot, mely 2003-as párizsi bemutatóját követően elképesztő sikerszériát futott be, s több mint 750 előadást élt meg, számos neves színház mutatta be azóta világszerte. A Rózsavölgyi Szalon magyarországi ősbemutatóját a nagy színházi tapasztalattal rendelkező Szarka János rendezte.

Kolonits Klára szimfonikus zenekarral kísért bel canto koncertje egyedülálló vállalkozás az utóbbi évadok kínálatát tekintve. S nem pusztán azért, mert a szentendrei közönség a hazai operaéneklés egyik nagyágyúját láthatja színpadon. Az sem szokványos, hogy a városháza udvarán felállított színpadunkon szimfonikus zenekar foglaljon helyet, Klári hangi adottságai és énektudása pedig kiváló alap arra, hogy szinte lubickoljon a nagy nehézségű Bellini, Donizetti, Rossini és Verdi áriákban, elbűvölve ezzel hallgatóságát.

Gryllus Dániel – Weöres Sándor: A teljesség felé című, Weöres költői prózájának mondatain alapuló dalsorozatának megszólaltatása is nagyívű vállalás, hiszen Gryllus Dániel mellett olyan neves előadók részesei a koncertnek, mint Sebestyén Márta, Szirtes Edina Mókus, Sebő Ferenc vagy Ferenczi György, s ezzel persze még nem is teljes névsor. A Művészetek Palotájában is nagysikerű koncertet most Szentendrén hallhatja a tisztelt nagyérdemű.

Mi mindenben volt látható, érezhető a színházszerető közönség számára, hogy a Szentendrei Teátrum és Nyár, mint a város egyik legrégebbi kulturális fesztiválja ebben az évben úgymond maga is elindult a teljesség felé?

Ha végigtekintünk az idei nyár kínálatán, már most kirajzolódik az a kívánatos irány, amit a korábbiakban említettem. Igényes szórakoztatás, műfaji sokszínűség, minőségi darabok és előadók. Ehhez járul a saját bemutatók és unikális jellegű produkciók számának emelése. Idén két saját produkcióval, az Orlai Produkciós Irodával közösen színre vitt Daniel Glattauer darabbal, a Párterápiával, és a magyar származású, brazil szerző, João Bethencourt Telitalálat! című komédiájának magyarországi ősbemutatójával rukkoltunk elő, s mindkettőt nagy sikerrel játszottuk több előadáson keresztül. Az igényes önálló estek és neves előadók mellett pedig nagy súlyt fektettünk a komolyzenére is, hiszen nálunk debütált a KlasszÓra, és még előttünk áll Kolonits Klára: BEL CANTO RELOADED című szólólemezének első koncertszerű előadása. Szándékunk tehát, hogy a továbbiakban is olyan produkciókat hozzunk létre, illetve lássunk vendégül, melyek valamiféle különlegességet kínálnak a Szentendrén élőknek és a hozzánk látogatóknak.

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." – milyen különleges jelentősége, egyedi üzenete van ennek a Weöres-sorpárnak a Szentendrei Teátrum számára itt és most, 2016-ban?

Erre talán legfrappánsabban a megelőző sorpárral válaszolhatnék: „Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.” Vagyis szeretném, ha a pályázatomban pár hónappal ezelőtt megfogalmazott célkitűzések elérésére való törekvéssel segíthetném a várost és az itt élőket, hogy a Szentendrei Teátrum ismét nagyobb súllyal jelenjen meg az országos kulturális térképen, s olyan energiák gyújtópontja és gerjesztője legyen, mely energiák felpezsdítik és a város hasznára fordítják a kultúrában, a kulturális turizmusban rejlő lehetőségeket. Érzésem szerint Szentendre számára továbbra is a művészetek, a kultúra, a teremtő fantázia jelenti a kitörés, a fejlődés lehetőségét, s itt – további magyarázatok helyett – újra visszanyúlhatunk Weöreshez:

„Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.”

(...)

„A Föld a hazugság tisztítótüze; itt minden hazug körülöttünk: a tér

ál-végtelenje, a dolgok ál-valósága, önmagunk ál-sokasága. S az ember-

agyban még az igazság is táncol: egyszerre minden igaz és egyszerre

semmi sem igaz. A hazugság-áradatból az egyetlen kivezető út éppen az,

amely leghazugabbnak látszik: a képzelet. A sok ál-valóság közt

képzeletedre van bízva az igazi valóság helyreállítása. Nem a hegy és

nem a völgy a valódi, hanem a szépség, melyet képzeleted a hegyek-

völgyek formáin élvez; és a jelenség világ ál-végtelenjéből

képzeleteden át vezet az út a benned rejlő igazi végtelenbe.”